Onze werelden

Onze werelden

Wij zijn een wereldschool! Doorloop de komende jaren, samen met je klasgenoten, de werelden van het Farel College: de wereld van onderzoek, de wereld van talen en die van wereldburgerschap. Wat houden die werelden nu precies in? We vertellen je er graag alles over.

Wereldburger

Jij bent onderdeel van de wereld: een wereldburger. Op het Farel College ga je jouw plek in de wereld ontdekken. Je komt erachter wat jij zelf leuk vindt en waar jij goed in bent, maar je onderzoekt ook de wereld om je heen.

Welke culturen en gewoontes kom je tegen? Wat gebeurt er in de wereld en wat kun jij bijdragen? Op school gaan we op verschillende manieren met deze vragen aan de slag. Hieronder vind je een paar voorbeelden.

Portfolio

Gedurende je middelbareschooltijd stel je een portfolio samen. Met dit document laat je zien wie je bent, wat je hebt geleerd en wat je nog wilt bereiken. Zo leer je nadenken over de keuzes die je maakt. Twee keer per jaar heb je een portfoliogesprek. Je vertelt aan je mentor en je ouder(s)/verzorger(s) wat goed en minder goed gaat. Met hulp en feedback van je docenten maak je een plan van aanpak.

Project ‘Onze wereld’

Samen met brugklasleerlingen uit verschillende klassen en van verschillende niveaus start je een nieuwe samenleving ergens op de wereld. Kennis van verschillende vakken komt bij elkaar, maar ook studievaardigheden, sociaal-emotionele vaardigheden en burgerschap komen voorbij. Je sluit samen het project af met een wereldtentoonstelling waarvoor alle ouders worden uitgenodigd.

Iets doen voor een ander

Naast dat je jezelf ontwikkelt, betekent wereldburger zijn ook oog hebben voor de mensen om je heen. Op het Farel College doen we dat op verschillende manieren. Rond Kerst organiseren de brugklassen bijvoorbeeld een wintermarkt in de aula van de school. Hiermee zamelen ze geld in voor een goed doel. Een ander voorbeeld is dat leerlingen van het vwo een kaartenactie hebben georganiseerd voor ouderen in Woonzorgcentrum de Koperhorst om ze te laten zien dat ze niet vergeten worden. En in de bovenbouw lopen leerlingen een maatschappelijke stage.

Wereld van talen

Op het Farel College zijn we veel bezig met taal en cultuur. Aan de ene kant werk je aan je grammatica skills, leer je presenteren, schrijf je brieven en ga je met elkaar in gesprek of een discussie aan. Tegelijkertijd leer je over verschillende culturen, volg je uitwisselingsprogramma’s of breng je een bezoek aan het buitenland.

Tweetalig onderwijs (TTO)

Op het Farel College kun je tweetalig onderwijs (TTO) volgen. Kies je voor TTO, dan krijg je een groot deel van je lessen in het Engels. Zo verdiep je je niet alleen in de vakken die je krijgt, maar wordt jouw Engels steeds beter! Lees hier meer over TTO.

Frans, Duits en Spaans

Op het Farel College wordt naast Nederlands en Engels, ook lesgegeven in de talen Duits en Frans. Kies je voor TTO? Dan krijg je ook Spaans. Voor deze vakken kun je een officieel en internationaal erkend examen (Dele, Delf en Goethe) doen. Alle leerlingen doen (internationale) ervaring op door excursies of uitwisselingen naar het binnen- en buitenland.

Ik hou van Holland

Ook in Nederland organiseren we leuke activiteiten. Zo beleven de thuisblijvers tijdens een uitwisselingsweek een ‘Ik-hou-van-Holland-week’. Compleet met filmfestival, een museumbezoek, een musical, bezoek aan een grote stad en gave workshops zoals graffiti kunst maken.


Wereld van onderzoek

Er is ontzettend veel informatie beschikbaar in de wereld en je gaat ongetwijfeld te maken krijgen met ingewikkelde vraagstukken. Op het Farel College leer je met een kritische, onderzoekende en creatieve blik de wereld tegemoet te gaan.

Of je nu een proefje doet in het lab, een tekst leest bij Nederlands of een schilderij bestudeert bij het vak kunst; we dagen je uit om met een onderzoekende houding te kijken. Bij elk vak valt iets nieuws te ontdekken!

In de brugklas wordt de wereld van onderzoek al meteen heel praktisch bij het vak science. Elke leerling op het Farel College krijgt in de onderbouw dit vak. Zagen, werken met robots, boren of 3D-printen; we doen het allemaal! Je gaat aan de slag met technische vaardigheden, of je verdiept je in computertechniek.

Op het Farel College hebben we een prachtig laboratorium. Je leert hier werken met een microscoop en je mag zelf proefjes doen. De docent en technische onderwijsassistenten helpen je ontdekken of dit soort onderzoek bij je past. In de derde klas weet je dan precies of je wel of geen bètavakken wilt kiezen in je profiel.

Onze mediatheek is een fijne plek waar onze leerlingen graag vertoeven. Je kan hier wegzinken in een goed boek, geconcentreerd werken of juist samenwerken met klasgenoten. We hebben met onze mediatheek zelfs een prijs gewonnen! Er zijn ruim 9000 boeken in het Nederlands, Engels, Frans, Duits en Spaans en daarnaast is er een breed scala aan bord- en kaartspellen die je mag lenen. In de themakast vind je boeken rond wisselende onderwerpen, passend bij de seizoenen of actuele thema’s.

Volg jij ons al?

Mis niets en kom alles te weten over het Farel College!