Leerlingen krijgen op het Farel de kans om letterlijk en figuurlijk over hun grenzen te kijken en te leren, vandaar de slogan ‘onbegrensd leren’. Er is veel aandacht voor meertaligheid (o.a. tweetalige onderwijs), internationale oriëntatie (uitwisselingen, excursies) en bèta onderwijs.
Om onze onderwijsvisie te realiseren werken we op het Farel College met een 70-minutenrooster. Deze lestijdverlenging is ingevoerd om een aantal redenen. In de eerste plaats wordt het schoolleven er veel overzichtelijker door voor de leerlingen. Ze hebben dan per dag vijf lesuren, in een enkel geval zes lesuren. Daarmee wordt de studie, en nog simpeler de schooltas, veel overzichtelijker! Op die manier kan er beter worden gepland en is huiswerk maken gerichter en effectiever. Daarnaast betekent een les van 70 minuten dat er mogelijkheden zijn om de lesstof, via diverse werkvormen, afwisselender te maken en daarmee is de kans op echt studeren veel groter. Het gaat zo in de les niet meer alleen om kennis, maar ook om inzicht in en toepassen van die kennis.
De vierjarige mavo/theoretische leerweg (TL) wordt op het Farel College volledig aangeboden. De praktische leerwegen bieden we niet aan. Na het voltooien van de mavo/TL heeft een leerling toegang tot het middelbaar beroepsonderwijs (mbo), niveau 3 en 4. Op de mavo kiest de leerling na het tweede leerjaar een pakket van twaalf vakken. Aan het einde van de derde klas wordt er één van de volgende vier sectoren gekozen: groen, zorg en welzijn, techniek, en/of economie.
Uiteindelijk doet de leerling aan het einde van klas vier examen in zes vakken: Nederlands, Engels, twee vakken uit één bepaalde sector en twee keuzevakken. Om de overgang naar het mbo soepel te laten verlopen, hebben we een samenwerkingsverband met MBO Amersfoort. Zo maakt een deel van de leerlingen in het vierde jaar hun sectorwerkstuk op het MBO Amersfoort onder begeleiding van de docenten daar. In sommige gevallen is het mogelijk om na het examen mavo/TL door te stromen naar havo 4. Dat kan als een leerling gemiddeld minimaal en 7 staat en de docenten een positief advies geven.
Informatie:
Ouderavond mavo 2 en mavo 3 30-8-2022
Ouderavond mavo 4 14-9-2022-plus decanaat
Het hoger algemeen onderwijs (havo) duurt vijf jaar en stelt hoge eisen aan de leerlingen. Zij moeten heel wat kunnen en een brede belangstelling hebben. Met een havo diploma op zak kan een leerling een opleiding in het hoger beroepsonderwijs (hbo) volgen. Ook kunnen leerlingen na het behalen van het havo diploma doorstromen naar vwo 5. Aan het einde van het derde leerjaar kiezen de leerlingen voor een bepaald profiel. Vanaf klas vier hebben zij dan een vakkenpakket dat bestaat uit een gemeenschappelijk deel, een vrij deel en een profieldeel. In de laatste twee jaar van de havo ligt het accent veel meer dan in de onderbouw op zelfwerkzaamheid en eigen verantwoordelijkheid. Dat betekent uiteraard niet dat we de leerlingen volledig loslaten! Naast klassikale lessen zijn er momenten voor zelfstudie ingeroosterd.
Voorlichting Internationale stage H4 sept 2019
Het voorbereidend wetenschappelijk onderwijs (vwo) duurt 6 jaar en bereidt leerlingen voor op het wetenschappelijk onderwijs aan een universiteit. Dit soort onderwijs is bedoeld voor slimme leerlingen met een behoorlijk abstractievermogen en een brede belangstelling. Op het vwo kiezen de leerlingen aan het einde van het derde leerjaar voor een profiel. Vanaf klas vier hebben zij dan een vakkenpakket dat bestaat uit een gemeenschappelijk deel, een vrij deel en een profieldeel. In de laatste drie jaar van het vwo ligt het accent steeds meer op zelfwerkzaamheid en eigen verantwoordelijkheid. Naast de klassikale lessen zijn er ook momenten voor zelfstudie ingeroosterd.
Informatie
Uitwisselingsprogramma vwo 4 presentatie
WON staat voor wetenschapsoriëntatie Nederland. Het Farel is in 2016 aangesloten bij de WON voor het vwo. De bedoeling van de WON is dat er een doorgaande leerlijn komt vanuit de onderbouw naar de bovenbouw. Je leest er alles over op wonakademie.nl.