Farel College

U-Talent thesis vwo-leerlingen

18 januari 2018

‘Op dinsdag 9 januari hebben wij onze thesis presentatie gehouden op de U-Talent Academie in Utrecht, waar wij aan ouders en andere belangstellenden mochten uitleggen wat wij tijdens ons onderzoek hebben gedaan.’

Lees hieronder het hele verslag van Fiene Kuiper, Thomas Jalving en Annemarie Sänger over hun ervaringen en bevindingen.

‘Alleen al in Nederland lijden 1,2 miljoen mensen aan pijn veroorzaakt door kraakbeenslijtage (artrose) in de knie. Dit aantal groeit ieder jaar met 166.00 mensen, wat het de meest voorkomende reumatische ziekte in het land maakt. Kraakbeenslijtage kan een grote invloed hebben op het dagelijks leven van een patiënt. Vaak wordt kraakbeenslijtage veroorzaakt door overbelasting of ouderdom. Vele van de al bestaande behandelmethoden resulteren in meerdere operaties en lange revalidatieprocessen. De knie herstelt nooit meer helemaal en de patiënt is nooit meer de oude. Een nieuwe potentiële behandelmethode werkt met behulp van het toevoegen van stamcellen aan de knie, waardoor er grotere kans is dat de knie wel herstelt. De stamcellen kunnen onder verschillende omstandigheden worden toegevoegd, maar wat is de meest effectieve manier? Hoe werkt deze methode überhaupt en waarom is deze vaak meer succesvol dan andere methoden?

Dit zijn vragen die wij beantwoord hebben tijdens onze thesis. Voor onze thesis hebben wij 4 dagen lang onderzoek mogen doen bij het Hubrecht Instituut in Utrecht, waar we als echte onderzoekers aan de slag mochten. We pipetteerden microliters, mochten cellen tellen en keken onder de microscoop naar door ons gefabriceerde wonden. Dit alles onder begeleiding van een PhD gekwalificeerde onderzoeker, Lucienne Vonk. Doel was om te kijken wat de meest effectieve manier was voor de stamcellen om te communiceren met de kraakbeencellen van het kraakbeen. Moesten de stamcellen leven? Of moesten ze juist lek geprikt en dood zijn?

Op dinsdag 9 januari hebben wij onze thesis presentatie gehouden op de U-Talent Academie in Utrecht, waar wij aan ouders en andere belangstellenden mochten uitleggen wat wij tijdens ons onderzoek hebben gedaan. In december mochten we onze presentatie al op het Farel geven, maar met deze presentatie hebben wij onze thesis officieel afgesloten. Wij hebben een geweldige tijd gehad en zijn trots op onze thesis. We hopen dat onze thesis en ons onderzoek in de toekomst bij kan dragen aan het spoedige herstel van alle mensen die last hebben van een kraakbeendefect.’

Fiene Kuiper, Thomas Jalving en Annemarie Sänger

Nieuws

11 september 2018

Ouderavond digitale bewustwording 15 oktober

Samen met Digital Awareness organiseert het Farel College Amersfoort een ouderavond op maandag 15 oktober over het onderwerp digitale bewustwording.

Lees meer...

In memoriam Rianne Ruitenbeek

23 juli 2018

Farelnieuws 11

Vanwege technische problemen hebben niet alle ouders het laatste Farelnieuws ontvangen, no. 11 juli 2018. Excuses voor het ongemak! Farelnieuws is wel op de website te lezen.

Lees meer...

5 juli 2018

Winnaars wedstrijd boekcover

In de kunstlessen hebben de leerlingen van M3a een alternatieve boekcover gemaakt voor een boek uit de mediatheek. De ontwerpen van Laurens en Dalit zijn gekozen als winnende ontwerpen. Van harte gefeliciteerd!

Lees meer...

Uitreiking boeken aan Taalcentrum

Kunstexpo op Farel College

24 mei 2018

Privacy vinden wij belangrijk

Wij willen onze leerlingen een veilige leeromgeving bieden. Daar hoort ook bij dat wij zorgvuldig omgaan met de privacy van onze leerlingen, hun ouders, onze medewerkers en andere betrokkenen.

Lees meer...

22 mei 2018

Schoolmusical

Na een paar jaar weggeweest, is de schoolmusical er weer, dit jaar zelfs extra bijzonder, omdat het compleet
geproduceerd is door leerlingen van het Farel College. Decoratie, kostuums, script, regie, muziek (herschreven tekst
en muzikanten); alles is gearrangeerd door deze scholieren.

Lees meer...

15 mei 2018

Zomerschool 9 – 20 juli

De Zomerschool is van 9 tot en met 20 juli 2018. Leerlingen krijgen de mogelijkheid om een vak te repareren en zo zitten blijven te voorkomen.

Lees meer...

12 april 2018

UWC xperience

UWC xperience organiseert voor alle leerlingen van het Farel College een driedaags programma op 7, 8 en 9 mei vol
met toffe, leerzame en interactieve workshops over persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijk leiderschap.

Lees meer...