Farel College

Mediatheek Farel College wint Nationale Mediatheek Trofee

20 november 2018

Tijdens de Dag van het Literatuuronderwijs op dinsdag 20 november in De Doelen in Rotterdam ontving het Farel College uit Amersfoort de Nationale Mediatheek Trofee.

De prijs bestaat uit uitbreiding van de collectie met maar liefst € 1.000,- aan boeken. De mediatheek van het Farel College liet de andere genomineerden – het Buitenhout College uit Almere en CSG Reggesteyn uit Nijverdal – achter zich.

De mediathecarissen Feikje Stellingwerf en Eveline Noortman namen de trofee in ontvangst en zijn heel blij met deze mooie erkenning.“De mediatheek op het Farel is niet alleen een plek om te lezen of te studeren, maar ook een plek om te praten. Leerlingen vertrouwen ons en voelen zich gezien. Doordat je een band creëert, bereik je veel meer. Ze pakken hier sneller een boek en ontdekken dat lezen best leuk is”, zegt Stellingwerf.

Sfeervolle leesomgeving
Leerlingen en docenten van het Farel College nomineerden hun mediatheek omdat zij het een fijne, sfeervolle leesomgeving vinden. De mediatheek organiseert veel activiteiten om lezen te bevorderen. Dit varieert van schrijversbezoek, leesmarathon, voorleeswedstrijd en een escaperoom. Vorig schooljaar werd de mediatheek geheel verbouwd en omgevormd tot een open, moderne en levendige ruimte. Veel leerlingen maken hier gebruik van.In het midden is een serie ‘treincoupés’, waar je met zijn zessen beschut in kunt zitten. Groepjes leerlingen zoeken er de rust om op hun laptop te werken, te lezen of te chillen. Overal staan boeken. In het midden is de ronde uitleenbalie. “We zitten hier als twee spinnetjes in een webje, helemaal centraal,” zegt Noortman.

Mediatheek voor iedereen
Een van de doelen van de nieuwe ruimte was om een huiskamergevoel te creëren, vertelt Stellingwerf.  “Onze mediatheek is top!” vindt ook Joël (15). “Eerst was het vooral een bibliotheek, nu is het een plaats waar je kunt werken en ontspannen. Soms blijf ik hier hangen in plaats van dat ik naar huis ga ’s middags.” Edmee (15) ziet dat de ruimte ook een sociale functie heeft: “De lerarenkamer is voor de leraren, de gangen voor de leerlingen, maar de mediatheek is van ons allemaal. Er komen hier best veel docenten die dan ook een praatje met de leerlingen maken.”

Nationale Mediatheek Trofee
De Nationale Mediatheek Trofee is een prijs die leerlingen, docenten en mediathecarissen op scholen in het voortgezet onderwijs prikkelt om na te denken over de leesomgeving bij hun op school en zorgt voor meer aandacht voor een goede leesomgeving op school.

Nieuws

Paasviering 17 april

16 april 2019

Nacht van het Farel

Op donderdag 18 april vindt de Nacht van het Farel weer plaats! Tijdens deze Nacht proberen wij zoveel mogelijk geld op te halen voor Edukans. Deze stichting zet zich in om kansarme kinderen inontwikkelingslanden naar school te laten gaan. Tijdens de Nacht

Lees meer...

9 april 2019

Leerling Pepijn Kraak Nederlands kampioen Judo

In sportcentrum Leek is zaterdag 6 april Pepijn Kraak, leerling uit vwo 2, zeer overtuigend kampioen van Nederland geworden bij de heren tot 15 jaar, -66 kg. De beste 28 judoka’s stonden na de districtskampioenschappen van drie weken geleden (uit zeven districten de beste vier judoka’s door naar NK) op de mat in Leek. Pepijn won tot de finale al […]

Lees meer...

Farel in Jeugdjournaal

5 april 2019

Loting

In het kader van de reguleringsafspraken voor Amersfoort en omgeving was bekend dat wij komend schooljaar op het Farel plaats hebben voor tien brugklassen. Daarnaast was bekend dat TTO-leerlingen sowieso geplaatst worden.

Lees meer...

12 maart 2019

Ouderavond over alcohol, blowen en roken 

Op maandag 1 april is de Jellinek ouderavond in poppodium FLUOR aan de Oliemolenhof 22 in Amersfoort over alcohol, blowen en roken en hoe om te gaan met ‘NIX18’. Helpt het om grenzen te stellen of wordt het daardoor alleen maar spannender?

Lees meer...

Farel Festival
29 mei

Daniel en Mara dragen steentje bij in Malawi voor Edukans

7 februari 2019

FAMUN 2019 van start

FAMUN 2019 is vandaag van start gegaan. FAMUN is een vierdaagse debat-conferentie, waarvan de organisatie volledig in handen is van leerlingen uit klas 4, 5 en 6 van onze school. Sinds mei vorig jaar zijn ze hard aan de slag om ook van deze vierde editie een groot succes te maken. Tijdens FAMUN komen jongeren uit de hele wereld naar het Farel om met elkaar te debat

Lees meer...

Open Huis voor groep 8 op 1 en 2 februari