Netflix, Uitzendinggemist, Youtube en nu ook Disney+. We hebben fantastische middelen tegenwoordig om ons te vermaken. Zo veel dat we bijna vergeten hoe leuk literatuur kan zijn. Want literatuur is belangrijk, maar ook gewoon leuk. En zeker als we samen hetzelfde boek lezen. Want net als het kijken van series is het lezen van boeken nog veel interessanter als we dat met zijn allen doen. En dat gaat gebeuren. Ouders, docenten en leerlingen kunnen nu samen met elkaar genieten van literatuur. Lees lekker mee in ‘t Farel Literatuurcafé. Aanmelden onderaan dit bericht.
Wilt u of jij samen een steengoed boek lezen? Onder begeleiding van vier enthousiaste en professionele taaldocenten van het Farel? Bezoek dan ons Farel Literatuurcafé op dinsdag 15 oktober, dat wordt gehouden in onze vestiging aan de Sweelinckstraat. Om 19.15 uur staat de verse koffie klaar en de avond wordt gehouden van 19.30 tot 21.00 uur. Het project wordt geleid door de Fareldocenten Julia Klosowski (Duits), Geraldine Quadout (Frans) en Eric Westerhof (Nederlands). U of jij gaat samen met hen nadenken waarom literatuur juist in deze tijd misschien nog veel interessanter is dan tv-series.
Veel leerlingen lezen graag, maar doorgaans alleen voor school. Ze vinden dat zelf eigenlijk ook wel jammer, zeggen ze, ze zouden wel veel meer willen lezen. En gelijk hebben ze. Want literatuur lezen bevordert de algemene, intellectuele en culturele vorming van leerlingen. Literatuur behandelt tijdloze en recente maatschappelijke vraagstukken. Literatuur maakt het verleden ervaarbaar en ontwerpt visies op de toekomst. Literatuur vermaakt, raakt, draagt kennis over, en brengt lezers in contact met verschillende realiteiten en perspectieven op het leven, en literatuur provoceert.
Maar bovenal nodigt literatuur ons uit om in gesprek te gaan. Zo heeft literatuur een verbindende werking. Wie dit ervaart draagt het ook uit, maak literatuur tot een gespreksonderwerp, raakt verzeild in spannende discussies en besmet anderen met het literatuurvirus, de literaire wereld, die totaal niet afwijkt van de ‘echte’ wereld. Dit gaan we samen ervaren in het Farel Literatuurcafé. We gaan samen literatuur lezen en erover spreken, aan de hand van romans, die interessante actuele of klassieke maatschappelijk vraagstukken behandelen.
Aanmelden
Voor de behandeling van de eerste roman vinden twee bijeenkomsten plaats. De eerste is 15 oktober. Julia Klosowski, zelf van Duitse afkomst, introduceert de roman ‘Gaan, gingen, gegaan’ en zal op een boeiende wijze het verhaal inleiden. Vervolgens krijgen de deelnemers een maand de tijd om het boek goed te lezen. Natuurlijk mag dat ook in de Nederlandse vertaling gelezen worden. Daarna komt de groep weer op een avond bijeen, namelijk op 19 november. Dan wordt er nagepraat over de waarde van de roman. Het is de bedoeling dat de lezers veel leeservaringen uitwisselen, net als in een echt café. In een informele gezellige sfeer dus. Niets hoeft, alles mag. Welkom! Meld je wel even aan van tevoren via het inschrijfformulier.