Farel College

Afronding U-Talent

10 maart 2022

Wij zijn trots op zes leerlingen uit vwo 6 die met succes het U-Talent Academy programma hebben afgesloten. U-Talent is een programma voor vwo-leerlingen die meer kennis willen opdoen rondom de bètavakken. Ruim 1,5 jaar gingen ze deze extra uitdagingen aan op de Universiteit Utrecht en, vanwege corona, ook digitaal. Zij hebben geluisterd, gelezen, samengewerkt, geleerd en onderzocht. Het eindresultaat zijn prachtige profielwerkstukken. Hieronder laten wij de leerlingen zelf aan het woord:

Wij schreven ons profielwerkstuk bij U-talent in de vorm van een thesis-artikel. Onder begeleiding van een wetenschapper van de universiteit Utrecht, schreven wij onze thesis. Het was een enorm gave mogelijkheid om de apparatuur in de laboratoria van de wetenschapper te kunnen gebruiken. Wij hebben in drie groepjes verschillende onderzoeken gedaan, waarover we hier zullen vertellen. Toevallig hebben alle drie de groepjes kanker onderzocht, maar andere groepjes bij U-Talent hebben bijvoorbeeld ook natuurkundige of scheikundige onderwerpen onderzocht zoals het Higgsboson.

Wij, Adela Tanasescu, Oebele Stoker en Daniël Kievit, onderzochten in onze thesis een nieuwe behandelmethode die gebruik maakt van Antibody-Drug Conjugates, ADCs. Kanker is wereldwijd één van de belangrijkste doodsoorzaken. Lange tijd werd chemotherapie beschouwd als de beste optie voor de behandeling van kanker, maar iedereen kent de ernstige bijwerkingen wel. Door het gebruik van antilichamen gekoppeld aan een medicijn, richten ze zich specifiek op kankercellen. Een ander interessant concept dat wordt onderzocht is het gebruik maken van de suikers op onze cellen om ADCs te verbeteren. In onze thesis gaven we antwoord op de vraag of dit de toekomst is van kankerbehandeling.

Ik, Pepijn Meijer heb samen met twee leerlingen van een andere school ook een oplossing voor kanker gezocht. Hierbij heb ik gekeken naar het remmen van celdeling. Ik heb vooral gekeken naar twee stoffen die belangrijk zijn in celdeling: YAP-1 en TEAD. Celdeling kan pas gebeuren, wanneer deze stoffen met elkaar binden. Er zijn dus twee compounds ontwikkeld om deze binding te stoppen. Wij onderzochten hoe effectief deze stoffen zijn in het remmen van celdeling, door immunofluorescentie en RTqPCR toe te passen. Bij de eerste optie kijk je naar de cellen door bepaalde stoffen toe te voegen en kan je bijvoorbeeld de celkern goed zien in een speciale microscoop. En met RTqPCR krijg je goeie gegevens van hoeveel cellen er in de celcyclus zitten.

Wij, Femke Huis in ‘t Veld en Marit Klein Meulekamp, onderzochten de ruimtelijke structuur van de fibrous corona. Dit is een onderdeel van een chromosoom dat ervoor zorgt dat de chromosomen eerlijk verdeeld kunnen worden over twee dochtercellen door andere eiwitten tijdens de celdeling. We weten namelijk dat dit proces bij onder andere kanker niet goed verloopt. Wij onderzochten dit eiwitcomplex in een gezonde cel, waardoor we deze in de toekomst kunnen gaan vergelijken met bijvoorbeeld een kankercel. Als we eenmaal weten waarin het verschil tussen deze cellen zit, zal de oplossing van een goed werkend kankermedicijn weer een stapje dichterbij komen. Helaas konden we vanwege corona niet zelf het onderzoek uitvoeren, maar we zijn wel naar het Hubrecht geweest voor een rondleiding. Door U-talent konden we wel precies onderzoek doen, doordat in het onderzoek gebruikt is gemaakt van super resolutie lichtmicroscopie. Dit is niet mogelijk op het Farel College. Daarnaast droegen we door deze thesis ook bij aan kankeronderzoek, wat natuurlijk super vet is. Al met al was het een super interessant onderzoek en hebben we veel nieuwe aspecten geleerd over de wetenschappelijke wereld. 

Nieuws